آشنایی با روند سیکل اسکن PLC
چرخه اسکن PLC شامل مراحل مختلفی است و این دستگاه نقش مهمی در سیستم های صنعتی دارد. از این رو به عنوان کنترل گر منطقی برنامه پذیر بسیار پر کاربرد است و در کنترل فرایند های تولید، کنترل خطوط مونتاژ، کنترل دستگاه های رباتیک و… مورد استفاده قرار می گیرد. اما اینکه سیکل اسکن پی ال سی ها چگونه صورت می گیرد، یکی از سوالاتی است که امکان دارد بعد از خرید پی ال سی ها با آن مواجه شوید. در این مطلب از برق شهر همراه ما باشید تا شما را با روند سیکل اسکن PLC آشنا کنیم. برای مشاهده ی سایر محصولات و اطلاع از قیمت پی ال سی زیمنس روی لینک کلیک نمایید.
فهرست عناوین داخلی:
منظور از چرخه یا سیکل اسکن PLC چیست؟
به طور کلی آشنایی با سیکل اسکن PLC و بررسی جزئیات آن نقش مهمی در افزایش آگاهی و تجربه شما دارد. از این رو این اطلاعات برای یک مهندس اتوماسیون صنعتی و هر فرد دیگری می تواند مفید واقع شود. در واقع یک چرخه اسکن PLC شامل یک لیست قابل تکرار از وظایف اجرایی است و زمان آن متناسب با عملکرد و پیکربندی متفاوت می شود. این لیست ممکن است در اندازه متفاوت باشد و یا وظایف گوناگونی را بر عهده داشته باشد. از این رو با توجه به اینکه شما چه نوع PLC را برای استفاده انتخاب می کنید باید سیستم کلی و مکانیزم آن را مورد بررسی قرار دهید. در این مرحله اگر می خواهید بدانید پی ال سی ها چگونه کار می کنند مقاله پی ال سی ها چگونه کار می کنند؟ را مطالعه کنید.
به طور کلی چرخه اسکن PLC امکان جمع آوری ورودی ها توسط PLC را فراهم کرده و پس از به اجرا در آوردن برنامه به آپدیت کردن خروجی ها می پردازد. این مکانیزم در میلی ثانیه یا میکرو ثانیه قابل اندازه گیری بوده و امکان احاطه بر سیستم کنترل هر تابلو برق را فراهم می کند. در واقع تمام قطعات PLC به لحاظ عملیات و وظایف و به وسیله ماژول CPU مدیریت و سازماندهی می شوند و شامل یک ماژول منبع تغذیه، ماژول CPU، کارت های ورودی و خروجی، ماژول رابط و… هستند.
بیشتر بخوانید: تعمیر و نگهداری PLC چه اهمیتی دارد؟
چرخه اسکن PLC از چه اجزایی تشکیل شده است؟
دستگاه PLC به عنوان کنترل کننده منطقی و قابل برنامه ریزی در محیط های صنعتی کاربرد های کنترلی دارد. این وسیله در صنایع مختلف به کار رفته و عملکرد های گوناگون خود را بدون نیاز به رله، الکترونیک حالت جامد یا رایانه های کوچک به انجام می رساند. در واقع پی ال سی دستگاهی سبک، کم حجم و مقاوم است که نیازی به فن، تهویه مطبوع یا فیلتر الکتریکی ندارد. از این رو آشنایی با اجزای تشکیل دهنده چرخه اسکن PLC ضرورت داشته و این موضوع بسیار مهم و قابل توجه است.
-
RACK
سیکل اسکن PLC با شاسی خودرو که متشکل از اجزای متصل به هم است، مقایسه می شود. اجزای متصل در یک RACK شامل سی پی یو، چندین ماژول 0/1 و منبع تغذیه هستند.
-
پردازنده
این بخش به عنوان مغز چرخه PLC در طیف گسترده ای از عملکردهای تولید، ماشین ابزار و کنترل فرآیند نقش دارد. در واقع پردازنده با برق DC کار می کند و انرژی مورد نیاز آن توسط منبع تغذیه تامین می شود. از طرفی پس از هدایت شدن برق DC داخلی، امکان اداره بخشی از ورودی یا خروجی و دستگاه های متصل به چرخه اسکن PLC را فراهم می کند.
ماژول پردازنده از ریز پردازنده هایی تشکیل شده و با به انجام رساندن عملکرد های محاسباتی و کنترلی، وظیفه خود را تکمیل می کند. در واقع این بخش یک کنترل کننده منطقی است که سازماندهی تصمیم های منطقی آن بر اساس برنامه است. این بخش که واحد پردازش مرکزی نیز نامیده می شود، CPU یا همان مغز کنترل کننده منطقی قابل برنامه ریزی است.
-
منبع تغذیه
منبع تغذیه برق در تبدیل منبع ورودی به ولتاژ مورد نیاز برای مدار داخلی موثر است. این بخش در چرخه اسکن PLC ضرورت دارد و برای راه اندازی این روند به کار گرفته می شود.
-
ورودی/خروجی
بخش ورودی/خروجی در سطوح ولتاژ بسیار پایین و هنگام جهش در خطوط برق یا برگشت بار بر مدارهای داخلی سیکل اسکن پی ال سی تاثیر می گذارد. از این رو نقش مهمی در محافظت کردن از CPU در برابر نویز الکتریکی دارد. وضعیت ورودی ها به منطقه ای ذخیره سازی در CPU انتقال داده می شود و هدایت خروجی ها با توجه به وضعیتی که در CPU ذخیره شده، هدایت می شوند.
-
ماژول ورودی/خروجی
این ماژول ها برای اتصال اجزا در دستگاه های PLC به کار می روند و شامل ماژول ورودی آنالوگ، ماژول خروجی آنالوگ، ماژول ورودی دیجیتال و… می باشند.
مراحل حیاتی در چرخه اسکن PLC کدامند؟
چرخه اسکن PLC با برنامه کار می کند و ساده ترین آن شامل ۳ مرحله زیر است:
- خواندن ورودی ها
- اجرای برنامه
- نوشتن خروجی ها
این برنامه با دنبال کردن توالی دستورالعمل ها ادامه پیدا می کند. معمولا انجام به روز رسانی وضعیت تمام خروجی ها توسط پردازنده ده ها میلی ثانیه طول می کشد. از این رو اگر ورودی/خروجی دور باشد، زمان پاسخگویی این سیستم افزایش پیدا می کند. در این میان پیشرفت بیشتر PLC امکان انجام فرآیند هایی با سرعت بالا را فراهم کرده و به طرز قابل توجهی در وقت اسکن صرفه جویی می کند.
اگر فرآیند چرخه اسکن پی ال سی ها در زمان طولانی تری انجام شود و نتوانید عملکرد آن را پیش بینی کنید باید ماژول های ورودی و خروجی مخصوصی را به کار بگیرید. این ماژول ها هنگام طولانی بودن زمان اسکن برای شمارش قابل اعتماد پالس ها یا تشخیص حس چرخش رمزگذار مورد استفاده قرار گرفته و امکان تفسیر مقادیر شمارش شده برای کنترل یک ماشین را فراهم می کنند.
بیشتر بخوانید: بارگذاری برنامه PLC زیمنس چگونه است؟
CPU برای اجرای چرخه اسکن PLC چه مراحلی را انجام می دهد؟
پس از روشن شدن دستگاه و آغاز سیکل اسکن PLC ابتدا مرحله راه اندازی طی می شود. در این مرحله اگر برنامه از پیش تعیین شده ای وجود داشته باشد به اجرا در می آید. سپس مرحله Run آغاز می شود تا زمانی فرمان توقف یا Stop ارائه شود. در مد Run ورودی ها خوانده می شوند و برنامه مورد نظر اجرا می شود. سپس خروجی های تولید شده به کارت های اتوماسیون صنعتی خروجی یا کارت های شبکه ارسال می شوند.
این سه مرحله در سیکل های بعدی تکرار می شوند و پشتیبانی آن ها توسط سیستم عامل صورت می گیرد. در نهایت اگر وقفه ای در میان اجرای سیکل وجود داشته باشد، اجرای برنامه سیکلی قطع شده و علت وقفه مورد بررسی قرار می گیرد تا امکان ادامه برنامه اصلی فراهم شود.
شاید بخواهید با 5 روش آسان و موثر در عیب یابی PLC آشنا شوید. لینک آن را برایتان قرار داده ایم تا بتوانید با عیب یابی آن آشنا شوید.
سخن پایانی؛ چرخه اسکن PLC
از آنجایی که پی ال سی ها یکی از پر کاربرد ترین قطعات در صنایع مختلف هستند. پس به آشنایی با عملکرد آن و روند سیکل اسکن پی ال سی ها نیاز دارید. در این مقاله چرخه اسکن PLC را مورد بررسی قرار داده و شما را با مراحل مختلف این سیستم آشنا کردیم. در پایان پیشنهاد می کنیم ضمن بررسی ضرورت استفاده از این دستگاه، آن را برای کاربردهای صنعتی و فرایند هایی که به کنترل دقیق و قابل اطمینان و عیب یابی ساده احتیاج دارند، مورد استفاده قرار دهید. پیش از خرید پی ال سی ها می توانید از کارشناسان برق شهر، سوالات خود را بپرسید.
بدون دیدگاه