پی ال سی (PLC) چیست؟ و چه کاربردی دارد؟
اگر شما هم جز افرادی هستید که با برق صنعتی سر و کار دارید، نام PLC را به احتمال زیاد بسیار شنیده اید. در این مقاله قصد داریم به سوال پی ال سی چیست؟ بپردازیم و درباره موارد مرتبط با آن از جمله خرید پی ال سی زیمنس صحبت کنیم. از این رو اگر شما هم می خواهید بدانید که پی ال سی چیست؟ با ما همراه باشید تا تعریف دقیقی از PLC به شما ارائه دهیم.
فهرست عناوین داخلی:
پی ال سی (PLC) چیست؟
در ابتدای مقاله پی ال سی چیست؟ باید بگوییم که PLC در زبان لاتین مخفف عبارت Programmable Logic Controller می باشد که به معنای کنترل کننده منطقی قابل برنامه ریزی است. بدین معنا که یک قطعه کنترل کننده برنامه پذیر بوده و می توان برنامه های متنوع کنترلی را به روی آن نوشت.
پی ال سی در واقع یک کامپیوتر دیجیتال صنعتی می باشد که برای کنترل فرآیند های صنعتی همچون تجهیزات روباتیک، خطوط مونتاژ و سایر فعالیت های نیازمند کنترل با قابلیت اطمینان بالا، طراحی و تولید شده است. از ویژگی های بارز و اصلی پی ال سی می توان به سهولت در برنامه نویسی و خطایابی آسان فرآیند اشاره کرد.
به عبارت دیگر PLC کنترل کننده نرم افزاری است که اطلاعات را به صورت باینری در قسمت ورودی دریافت کرده و طبق برنامه ای که در حافظه اش ذخیره شده است آن ها را پردازش می کند و در نهایت نتیجه عملیات را به صورت فرمان هایی به گیرنده ها و اجرا کننده های فرمان در خروجی ارسال می کند.
معرفی انواع پی ال سی
در ادامه مقاله پی ال سی چیست؟ قصد داریم به معرفی انواع پی ال سی از نظر اندازه حافظه یا تعداد ورودی و … بپردازیم و هر کدام از آن ها را بررسی کنیم.
پی ال سی های کوچک
این نوع از پی ال سی ها، جایگزینی برای کنترل کننده های سنتی می باشند و تابعیت گسترش محدود تا حداکثر دو یا چند ورودی و خروجی را دارند. برنامه نویسی پی ال سی های کوچک نردبانی و یا با دستورات نمادی انجام می شود.
پی ال سی های متوسط
این نوع از پی ال سی ها، ساختار مدولار داشته و همین موضوع سبب سادگی توسعه و یا تغییر آن ها شده است، به صورتی که تنها با اضافه کردن یا تغییر مدول ها این کار صورت می گیرد. پی ال سی های متوسط تعداد ورودی/خروجی زیاد و امکانات ارتباطی بسیاری دارند، همچنین می توان از آن ها در کنترل گسترده استفاده کرد.
لازم به ذکر است که برنامه نویسی پی ال سی های متوسط نردبانی یا نمادی و یا دستورات گرافیکی می باشد.
پی ال سی های بزرگ
پی ال سی های بزرگ در مواردی که تعداد ورودی ها و خروجی ها زیاد است و یا عملیات کنترلی پیچیده می باشد، مورد استفاده قرار می گیرند. همچنین برای هدایت تعدادی PLC کوچک نیز از این نوع پی ال سی ها استفاده می شود و برنامه نویسی آن ها معمولا با استفاده از زبان های سطح بالا انجام می شود.
مزایا استفاده از پی ال سی
حال شاید این سوال برای شما پیش آمده باشد که مزایای استفاده از پی ال سی چیست؟ می توان گفت مهم ترین مزیت و نقطه قوت پی ال سی ها این است که می توان پس از برنامه ریزی طرح مورد نظر خود، مجددا برنامه و طرح را با هزینه کمتر و زمان کمتر تغییر داد. در ادامه به صورت مختصر به بیان برخی دیگر از مزایای استفاده از این محصول می پردازیم:
- کم مصرف بودن پی ال سی ها
- تغییر نحوه اتوماسیون تنها با نوشتن چند خط بدون نیاز به تغییر سیم بندی ها
- وجود توابع عیب یاب داخلی سیستم در نتیجه سهولت در عیب یابی
- کاهش نیاز به قطعات کمکی از جمله تایمر، کانتر، رله، مبدل های A/D و D/A و در نتیجه کاهش پیچیدگی و وزن تابلو
- در صورت تمایل به جایگزینی، نیاز به هزینه های کمتر
- افزایش سرعت پاسخ دهی پی ال سی ها تا مقیاس های میکرو ثانیه و میلی ثانیه
- طول عمر بیشتر، کاهش هزینه های نگهداری و عدم وجود استهلاک مکانیکی
- عدم ایجاد نویز های الکترونیکی و صوتی برخلاف مدارات رله کنتاکتوری
ویژگی های پی ال سی
در ادامه مقاله پی ال سی چیست؟ قصد داریم به بررسی ویژگی های پی ال سی بپردازیم و به سوال ویژگی های پی ال سی چیست؟ بپردازیم:
ورودی/خروجی ها
این ماژول های ورودی/خروجی به پردازنده یک سری اطلاعات ارائه می دهند و نتایج خاصی را ایجاد می کنند. ماژول های ورودی خروجی می توانند به دو صورت دیجیتال و آنالوگ باشند و دستگاه هایی همچون سوئیچ ها و سنسور های دیجیتال و آنالوگ و برای خروجی رله ها، سوپاپ ها، درایو ها و چراغ ها به آن ها می توانند وصل شوند.
HMI
از HMI برای برقراری ارتباط با پی ال سی ها استفاده می شود، که به وسیله آن اپراتور می تواند توسط نمایشگر ها و صفحه کلید ها اطلاعات را به صورت لحظه ای بررسی و وارد پی ال سی کند.
ارتباطات
یک پی ال سی علاوه بر دستگاه های ورودی/خروجی ممکن است به اتصال با انواع سیستم های دیگر نیاز داشته باشد. به همین منظور برای اطمینان از این که قابلیت ارتباط با سیستم های دیگر را داشته باشد، طیف وسیعی از پروتکل های ارتباطی و پورت ها را ارائه می کند.
بهترین برند پی ال سی بازار چیست؟
حال شاید این سوال برای شما پیش آمده باشد که بهترین برند پی ال سی چیست؟ زیمنس یکی از معروف ترین و بهترین برند های پی ال سی موجود در بازار می باشد که در انواع مختلفی تولید و به بازار عرضه می شوند. این پی ال سی ها در انواع ماژولار و کامپکت تولید می شوند و برای مقاصد ساده و پیچیده ای می توانند مورد استفاده قرار بگیرند.
کمپانی زیمنس در سال 1847 در کشور آلمان تاسیس شده و تا به امروز تولیدات آن در سطح بین المللی شناخته شده و دارای محبوبیت خاصی هستند. در حال حاضر نیز سهم بسیاری بالایی از PLC های موجود در بازار کشور نیز به این برند اختصاص دارد. این موضوع به دلیل بی رقیب بودن برند زیمنس در کیفیت محصولاتش می باشد.. برای مشاهده محصولات پی ال اس زیمنس میتوانید به سایت مجموعه ی معتبر و شناخته شده ی برق شهر مراجعه کنید
سخن پایانی
در این مقاله به بررسی سوال پی ال سی چیست؟ پرداختیم و سعی کردیم از زوایای مختلف به این سوال پاسخ دهیم. پس از آن نیز مزایای استفاده از پی ال سی ها، انواع و ویژگی های آن ها را بیان کردیم و در نهایت نیز به معرفی بهترین برند پی ال سی موجود در بازار پرداختیم. امیدواریم با مطالعه این مطلب تمامی اطلاعات مورد نیاز خود را درباره سوال پی ال سی چیست؟ کسب کرده باشید.
بدون دیدگاه