تعمیر و نگهداری PLC چه اهمیتی دارد؟
پی ال سی یک کامپیوتر دیجیتال است که در اتوماسیون صنعتی به کار می رود. این دستگاه به عنوان یک کنترل کننده منطقی قابل برنامه ریزی، باعث افزایش بازدهی واحد های مختلف می شود. با توجه به این موضوع، اهمیت تعمیر و نگهداری PLC مشخص می شود. در صورت نگهداری صحیح پی ال سی، قطعات به درستی کار کرده و نیازی به تعویض ندارند. از این رو عیب یابی پی ال سی و رفع مشکلات آن بسیار مهم است. در این مطلب از برق شهر همراه ما باشید تا توضیح دهیم که چرا تعمیر و نگهداری PLC اهمیت زیادی دارد. سپس در مورد نحوه خرید پی ال سی زیمنس و قیمت پی ال سی زیمنس شما را راهنمایی خواهیم نمود.
فهرست عناوین داخلی:
دلایل اهمیت تعمیر و نگهداری PLC
باید بدانید که پی ال سی ها در اتوماسیون صنعتی نقش انکارنشدنی و حیاتی دارند اگر می خواهید از مهم ترین کاربردهای پی ال سی در اتوماسیون صنعتی مطلع شوید، سری به مقاله ی کاربردهای پی ال سی در اتوماسیون صنعتی نیز بزنید. از این رو،از کار افتادن پی ال سی ها می تواند خسارت های جبران ناپذیری به بار آورد.
بنابراین تعمیر و نگهداری تجهیزات صنعتی یکی از ضروری ترین اقداماتی است که باید به طور مرتب انجام شود. اهمیت تعمیر و نگهداری PLC در زمینه کاهش خرابی های پرهزینه، اطمینان از عملکرد صحیح ماشین آلات و دریافت بیش ترین بازدهی است. بنابراین هزینه های مربوط به تعمیر و نگهداری نه تنها غیر ضروری نیست، بلکه باعث جلوگیری از خسارات مالی سنگین می شود.
خراب شدن ناگهانی قطعات صنعتی باعث از کار افتادن سیستم های گوناگون می شود و در نهایت ممکن است خط تولید را متوقف کند. از طرفی تهیه دستگاه جدید هزینه های زیادی داشته و بسیار زمان بر است. با توجه به این موارد، اهمیت تعمیر و نگهداری PLC مشخص می شود.
یک دوچرخه با داشتن قطعات ساده نیازمند تعمیر و نگهداری است تا بتواند عملکرد صحیحی داشته باشد. یک قطعه صنعتی نیز از این قاعده مستثنی نیست و در صورتی می تواند عملکرد بهتری داشته باشد که از آن محافظت شود. به عنوان مثال باید به صورت دوره ای سرویس شده و یا به طور منظم، روغن کاری شود. بدین ترتیب باعث افزایش بازدهی سیستم و طول عمر قطعات صنعتی می شود.
هر دستگاه تنها با قرار گرفتن در شرایط ایده آل می تواند بهره وری بالایی داشته باشد. با توجه به این موضوع، اهمیت تعمیر و نگهداری PLC در حفظ سلامت دستگاه و کارایی بالای آن است. تعمیر و نگهداری پی ال سی که باعث جلوگیری از هدر رفت زمان می شود، نقش مهمی در جلوگیری از برزو حوادث خطرناک دارد. همچنین باعث پیشگیری از خرابی های بزرگ و پرهزینه می شود.
رویه های تعمیر و نگهداری PLC
یک رایانه شخصی یا برنامه نویس دستی می تواند به راحتی عملکرد داخلی یک پی ال سی را کنترل کند. با توجه به اهمیت تعمیر و نگهداری PLC، عیب یابی دستگاه و شناسایی مشکل مهم است. تجربه نشان داده است که بیش تر از ۸۰ درصد از عیوب پی ال سی با بررسی ماژول های I/O یا تجهیزات میدانی قابل حل هستند. البته که ممکن است مشکل سیستم مربوط به بخش های ورودی، خروجی یا سیم کشی نیز باشد.
در این میان مشکلات داخلی حاد تر هستند و ممکن است حتی منجر به خرابی کامل سیستم شوند. از این رو آشنایی با اختلالات رایج PLC و بررسی دلایل احتمالی، بسیار مهم است. به طور کلی رویه های تعمیر و نگهداری PLC شامل موارد زیر است:
- شرایط عملیاتی و عوامل محیطی مختلف شامل دما، رطوبت و… را بررسی کنید. این عوامل نقش مهمی در عملکرد صحیح قطعات دارند.
- با پاک کردن زباله ها و گرد و غبار، یک محیط کاری تمیز را برای خود آماده کنید. به یاد داشته باشید که وارد شدن گرد و غبار به بردهای مدار باعث اتصال کوتاه می شود.
- با تمیز کردن یا تعویض تمام فیلتر های نصب شده در محفظه ها، باعث دریافت حداکثر جریان هوا شوید.
- محکم بودن تمام اتصالات را بررسی کرده و تنظیمات دستگاه های ورودی – خروجی را به درستی انجام دهید.
- نشانگر های ال ای دی باتری روی ماژول حافظه RAM در سی پی یو را مورد بررسی قرار دهید.
نکات مهم در نگهداری از PLC
اکنون که با اهمیت تعمیر و نگهداری PLC آشنا شدید به شما کمک می کنیم تا با رعایت چند نکته، عمر دستگاه های خود را افزایش دهید. در ابتدا یک نسخه از برنامه پی ال سی را پشتیبان گیری کنید و سپس نشانگرهای LED و باتری را مورد بررسی قرار دهید. همچنین با تعویض منظم باتری، قدرت کنترل دستگاه را مدیریت کنید.
برای اطمینان از قرار گرفتن ولتاژ در محدوده مناسب، ولتاژ ورودی که منبع تغذیه است را بررسی کرده و عملکرد برنامه را به طور مرتب چک کنید. از طرفی با چک کردن ماژول ها، از عملکرد صحیح آن ها مطمئن شوید و اجازه ندهید که گرد و غبار روی تجهیزات PLC بنشیند. در نهایت به روز رسانی های مورد نیاز را شناسایی کرده و وضعیت اتصال کابل های ارتباطی، نوار های ترمینال، پریزها، ماژول ها و سیم کشی را چک کنید. همچنین با داشتن قطعات یدکی مناسب، اختلالات دستگاه را برطرف کنید.
مشکلات و اختلالات رایج در PLC
یکی از اختلالات رایج PLC مربوط به تداخل نویز الکتریکی و سیگنال ها است. این موضوع هنگام وجود تداخل فرکانس رادیویی یا الکترومغناطیسی رخ می دهد. برای جلوگیری از بروز این مشکل، پی ال سی باید از موتور های بزرگ یا ماشین های مشابه دور نگه داشته شود. همچنین نباید در نزدیکی آنتن ها یا فرستاده های دستی قرار بگیرد.
یکی دیگر از مشکلات رایج PLC، خرابی ماژول های سیستم ورودی و خروجی است. در صورت بروز این مشکل با شناسایی توالی متوقف شده و ردیابی آن، امکان برطرف کردن خطا های پیکر بندی و مشکلات سیم کشی فراهم می شود.
عامل دیگری که نشان دهنده اهمیت تعمیر و نگهداری PLC است و بر عملکرد صحیح این قطعه تاثیر می گذارد، خرابی شبکه، کابل یا خاموشی های منطقه ای است. این موضوع می تواند منجر به آسیب دیدن پی ال سی و حتی از بین رفتن اطلاعات شود. در این شرایط نصب منابع برق پشتیبان می تواند باعث راه اندازی مجدد پی ال سی و عملکرد صحیح آن شود.
قطع برق و تداخل فرکانسی ممکن است باعث خرابی حافظه نیز شود. در این شرایط امکان خواندن کد داخل پی ال سی وجود ندارد. از این رو باید از تمام داده ها کپی گرفته شود و دستگاه ذخیره سازی در محیطی به دور از تداخل، رطوبت و دماهای بالا قرار بگیرد.
دستگاه های PLC تنها در صورتی می توانند عملکرد صحیحی داشته باشند که با تجهیزات جانبی و هوشمند اطراف ارتباط دائمی برقرار کنند. با توجه به این موضوع کابل های اترنت باعث اتصال ایمن، پایدار و ثابت میشوند و امکان محافظت بیش تر از سیستم را فراهم می کنند.
روش های عیب یابی PLC
با توجه به اهمیت تعمیر و نگهداری PLC و تضمین صحت عملکرد آن، روش های عیب یابی پی ال سی که شامل 5 مورد است را مورد بررسی قرار می دهیم.
عیب یابی حلقه های زمین
داشتن انباری از قطعات جایگزین باعث کاهش مدت زمان از کار افتادن قطعات خراب می شود. همه قطعات اصلی برد CPU به یک قطعه یدکی نیاز دارند. گرفتن نسخه پشتیبان از هر منبع تغذیه نیز ضروری است. ماژول جایگزین باید به درستی انتخاب و نصب شود. در غیر این صورت بررسی بار های القایی باعث رفع مشکل می شود. بار های القایی که ولتاژ و جریان را به صورت ناگهانی و سریع افزایش می دهند باید به سرعت حذف شوند.
در صورتی که فیوز ماژول پس از تعویض بسوزد، این موضوع نشان دهنده بیش تر شدن جریان خروجی ماژول از حد معمول یا رخ دادن اتصال کوتاه در خروجی دستگاه است. در صورت وجود دو یا چند مسیر الکتریکی در یک زمین، یکی از حالت های حلقه زمین رخ داده است. برای بررسی حلقه زمین سیم ارت باید از ترمینال ارت جدا شود. از طرفی اندازه گیری مقاومت بین سیم و ترمینال زمین، ضروری است. در صورت کم بودن مقاومت اندازه گیری شده، وجود پیوستگی مدار قطعی بوده و سیستم حداقل یک حلقه زمین را دارد.
نشانگر های تشخیصی
نشانگر های وضعیت LED نشان دهنده وضعیت سیم کشی و ماژول های ورودی – خروجی هستند. معمولا نشانگر روشن بودن مربوط به ماژول های ورودی است و نشانگر منطقی به ماژول های خروجی اختصاص دارد. در صورت تطابق نداشتن این دو نشانگر، ماژول نمی تواند سیگنال ورودی را به صورت صحیح به پردازنده انتقال دهد.
بعضی از ماژول های خروجی علاوه بر نشانگر منطق دارای دو نشانگر دیگر برای سوختن فیوز و روشن بودن هستند.
نشانگر سوختن فیوز، تعیین کننده وضعیت فیوز محافظ در مدار خروجی است و نشانگر روشن بودن، وضعیت اعمال شدن توان به بار را مشخص می کند. نشانگرهای LED باعث تسهیل روند عیب یابی می شوند. نشانگر های روشن بودن و منطق، وضعیت عملکرد یک ماژول یا مدار خراب را تشخیص می دهند. با این وجود قادر به تشخیص تمام مشکلات نیستند.
عیب یابی ماژول های ورودی
در صورت روشن نبودن دستگاه متصل به ماژول ورودی، مشکل در جایی بین اتصال L1 و اتصال ترمینال به ماژول جستجو می شود. برای تشخیص دقیق مشکل پی ال سی باید در حالت آماده به کار قرار بگیرد تا دستگاه به صورت دستی فعال شود. در این شرایط اگر نشانگر روشن باشد، مشکل از سیم کشی نیست و انجام تست PLC برای خواندن ماژول ورودی ضروری می شود.
تست برنامه را اجرا می کند اما باعث فعال شدن خروجی ها نمی شود. اگر دستگاه به درستی خوانده شود، ماژول معیوب نیست. در غیر این صورت ممکن است ایزولاتور نوری معیوب بوده یا کانال های رابط خراب باشند. اندازه گیری ولتاژ دستگاه نیز می تواند وضعیت عملکرد PLC را نشان دهد.
در صورت وجود ولتاژ مناسب، معیوب بودن ماژول ورودی حتمی است. در صورت کم تر بودن ولتاژ اندازه گیری شده به میزان ۱۰ تا ۱۵ درصد از ولتاژ مناسب نیز مشکل در مسیر تغذیه جستجو می شود. همچنین در صورت عدم وجود ولتاژ، مشکل از خود دستگاه یا سیم کشی آن است.
عیب یابی ماژول های خروجی
برای آشنایی با اهمیت تعمیر و نگهداری PLC می توان از رابط های خروجی استفاده کرد تا عیوب دستگاه تشخیص داده شوند. اولین قدم، بررسی وضعیت عملکرد فیوز و اندازه گیری مقدار جریان آن است. از طرفی بررسی کردن نیاز فعلی دستگاه متصل به ماژول خروجی PLC نیز اهمیت زیادی دارد.
در صورت دریافت دستور از پردازنده و روشن نشدن ماژول خروجی، این بخش معیوب است. در غیر این صورت ولتاژ باید در ترمینال خروجی بررسی شود. اگر ولتاژ وجود نداشته باشد باید ماژول را تعویض کنید. در صورت وجود ولتاژ نیز سیم کشی یا دستگاه متصل به ماژول دارای مشکل است.
در این مرحله، سیم کشی صحیح و اتصال آن به ترمینال های ماژول خروجی بسیار مهم است. در هر صورت اگر اتصالات به درستی صورت بگیرند و ولتاژ وجود داشته باشد اما دستگاه پاسخ ندهد، این موضوع نشان دهنده معیوب بودن آن است.
عیب یابی سی پی یو
نشانگر های تشخیصی PLC وضعیت سی پی یو را نشان می دهند. این نشانگر ها وضعیت کانال های ارتباطی، حافظه و روشن بودن را مورد بررسی قرار می دهند. در این شرایط بررسی دریافت توان کافی از منبع تغذیه به وسیله PLC از اهمیت بالایی برخوردار است. بررسی میزان افت ولتاژ در مدار کنترل یا فیوز های سوخته شده نیز اهمیت دارد. در صورت روشن بودن نشانگر های تشخیصی در قسمت جلوی سی پی یو، این قطعه نیازمند تعویض است.
سخن پایانی
برای دریافت بالاترین میزان بهره وری باید تجهیزات مختلف سیستم را به صورت منظم چک کنید. این امر که اهمیت تعمیر و نگهداری PLC را نشان می دهد، باعث تعویض قطعات خراب و جایگزین کردن آن ها با تجهیزات یدکی سالم می شود. با توجه به این موارد، فرآیندهای صنعتی مختلف به درستی ادامه پیدا کرده و سیستم های گوناگون با قدرت به کار خود ادامه می دهند. فروشگاه اینترنتی برق شهر آماده است تا با ارائه انواع پی ال سی و تجهیزات مورد نیاز، امکان کنترل و مدیریت بخش های مختلف اتوماسیون را فراهم کند. شما می توانید برای خرید PLC و اطلاع از نکاتی برای نگهداری این قطعه از تیم پشتیبانی ما کمک بگیرید یا مقالات آموزشی برق شهر را بخوانید.
در انتها چند مورد از بهترین پی ال سی های موجود در بازار را برای شما نام برده ایم تا روند انتخاب و خرید پی ال سی را برای شما ساده تر نماییم.
چند نمونه از بهترین انواع پی ال سی زیمنس
- PLC زیمنس 1214C AC/DC/RELAY BG
- PLC زیمنس 1215C DC/DC/DC AG
- پی ال سی سیماتیک S7-300 با کد فنی 6ES7318-3EL01-0AB0
بدون دیدگاه