آشنایی با قطعات و اجزای تشکیل دهنده پی ال سی

Plc یا همان programmable Logic Controller نوعی کامپیوتر دیجیتال صنعتی بوده که برای کنترل کردن فرایندهای صنعتی، فرایند مونتاژ و …طراحی شده است عملکرد این دستگاه بدین نحو است که در قسمت واحد ورودی اطلاعات لازم را دریافت کرده و آن ها را طبق برنامه ای که در حافظه خود ذخیره کرده، پردازش می کند و نتیجه را در قسمت واحد خروجی به اجرا کننده های فرمان منتقل می کند. اجزای تشکیل دهنده plc شامل واحد ورودی و خروجی، منبع تغذیه، شاسی یا بدنه، واحد برنامه نویسی و … است که هر کدام وظایف مختلفی را بر عهده دارند. برای آگاهی از وظایف هر کدام از اجزای پی ال سی تا انتهای مقاله همراه ما باشید. گفتنی است که از بهترین پی ال سی ها موجود در بازار نیز میتوانیم به پی ال سی زیمنس اشاره کنیم که شما مخاطبان گرامی برای خرید پی ال سی زیمنس می توانید با کارشناسان برق شهر در ارتباط باشید.

قطعات تشکیل دهنده پی ال سی کدامند؟

قطعات تشکیل دهنده پی ال سی کدامند؟

یکی از مهم ترین قطعات در اتوماسیون صنعتی، پی ال سی است که به دلیل سهولت در کنترل واحدهای مختلف، در صنایع متفاوت نقش اساسی دارد. این کنترل کننده ابتدا مطابق با عملیات مورد نظر، برنامه ریزی انجام می دهد و سپس این برنامه ریزی را به واحدهای صنعتی منتقل می کند. فرآیند کنترل در این دستگاه ساده بوده و با توجه به مدل های مختلف آن می تواند شامل دکمه های فشار یا سوئیچ های اتوماتیک باشد.

این دستگاه از چندین قطعه مهم و اساسی تشکیل شده است که شامل واحد ورودی پی ال سی، واحد خروجی پی ال سی، منبع تغذیه، ماژول ارتباط پردازش، واحد برنامه نویسی و شاسی یا بدنه است که هر کدام از این قطعات وظیفه مختلفی را برعهده دارند. اما قسمت های مختلف و ویژگی ها و مشخصه های پی ال سی کدامند؟ در ادامه به هر یک از واحد های یک پی ال سی خواهیم پرداخت.

  • واحد ورودی پی ال سی

یکی از مهم ترین اجزای تشکیل دهنده plc، واحد ورودی آن است که این اجزا با ایزوله کردن ورودی ها نسبت به اجزای دیگر پی ال سی، موجب محافظت از خطرات ناشی از ورود نویز یا تغییر ولتاژ می شود و نقش محافظتی را ایفا می کند. واحد ورودی پی ال سی برای انتقال سیگنال به کنترل کننده استفاده می شود.

این بخش از پی ال سی شامل کلیدهای مختلف، ورودی اپراتور و حسگرهای مختلف فشار است. این بخش از پی ال سی را می توان به عنوان حس ورودی نیز نامید. طبق پی ال سی مربوطه و برنامه ریزی آن، می توان ورودی های مختلفی را به آن ارائه داد. ورودی های پی ال سی شامل آنالوگ و دیجیتال است که هردسته توسط اجزای مختلفی اداره می شود. معمولا ورودی های دیجیتال یا سیگنال صفر یا 24dc کار می کند که گاهی برای پردازش شدن آن لازم است تا ولتاژ آن تغییر پیدا کند.

  • واحد خروجی پی ال سی

واحد خروجی پی ال سی

از دیگر اجزای تشکیل دهنده plc می توان به واحد خروجی اشاره کرد که عملکردی عکس واحد ورودی دارد. در واقع واحد خروجی برای انتقال داده های اجرا شده درون پی ال سی به دنیای خارج استفاده می شود. به این مجموعه معمولا محرک پی ال سی گفته می شود. خروجی پی ال سی باید به شکل دیگری تبدیل شود تا قابل فهم باشد. خروجی این دستگاه می تواند به صورت آنالوگ یا دیجیتال باشد.

واحد ورودی و واحد خروجی از محسوس ترین اجزای تشکیل دهنده plc می باشد. ترمینال خروجی این دستگاه بر خلاف واحد ورودی که وظیفه دریافت اطلاعات را دارد، اجزایی برای صدور فرمان و پروسه تحت کنترل دستگاه است. تعداد این واحدها متغیر بوده و در پی ال سی ها متفاوت است.

همانطور که گفتیم دو نوع خروجی دیجیتال یا آنالوگ وجود دارد که خروجی دیجیتال همان فرمان هایی است که در سیگنال صفر تا 24 نمایان می شود. این نوع خروجی با نشان دادن مقدار صفر موجب فعال یا غیرفعال شدن دستگاه می شود.

  • منبع تغذیه PLC

از دیگر اجزای مهم دستگاه پی ال سی، منبع تغذیه است که این ماژول، سطح مورد نیاز برای منبع تنظیم کننده را فراهم می کند. منبع تغذیه معمولا می تواند برق ac به dc را برای راه اندازی دستگاه فراهم کند و از طریق گذرگاه بک پلین آن را محافظت کند.
رایج ترین درجه جریان در منبع تغذیه برای دستگاه های پی ال سی کوچک معمولا از 5 تا 20 آمپر است که این مقدار برای پی ال سی های بزرگتر تا 50 آمپر نیز می تواند افزایش پیدا کند. به طور کلی منبع تغذیه پی ال سی برای دادن ولتاژ مناسب به دستگاه پی ال سی طراحی شده است و جزو مهم ترین اجزای تشکیل دهنده plc می باشد. این منبع تغذیه می تواند در اندازه و درجه بندی های مختلف وجود داشته باشد.

  • ماژول ارتباط پردازش

اگر بخواهیم در خصوص اهمیت ماژول ارتباط پردازش صحبت کنیم، باید بگوییم که قلب تپنده پی ال سی همان بخش پردازش آن است. به طوری که تمامی بازدهی دستگاه و سرعت عملیات ورودی و خروجی به واحد ارتباط پردازش بستگی دارد. وظیفه اصلی این دستگاه که از مهم ترین اجزای دستگاه هم به شمار می رود، این است که ابتدا اطلاعات را از ورودی دریافت کرده و پس از پردازش آن ها با توجه به دستورات و برنامه ریزی های قبلی، فرمان لازم در جهت فعالسازی یا غیرفعالسازی خروجی برای دستگاه را صادر می کند.

  • واحد برنامه نویسی PLC

از دیگر اجزای تشکیل دهنده plc واحد برنامه نویسی بوده که وظیفه اصلی آن، برنامه ریزی است. هر کدام از دستگاه های پی ال سی به همراه نرم افزار و کد برنامه نویسی های مختلف به بازار ارائه می شوند. برنامه نویس برای برنامه نویسی از این بخش از پی ال سی می تواند کمک بگیرد. پی ال سی ها توسط رایانه های شخصی یا لپ تاپ ها به کمک نرم افزارهای ارائه شده، برنامه ریزی لازم را انجام می دهند.

از مهم ترین عملکرد و وظیفه پی ال سی، می توان به برنامه ریزی کردن اشاره کرد که به دلیل وجود همین واحد به کنترل کننده برنامه پذیر شناخته می شود. هر پی سی ال شامل کد برنامه نویسی و نرم افزار مخصوصی است که فردی که برنامه نویسی پی ال سی را انجام می دهد لازم است تا با واحد برنامه نویسی به این کار بپردازد. برنامه نویس وظیفه دارد تا برای واحدهای مختلف، برنامه نویسی مربوطه را انجام دهد و آن را به دستگاه دهد تا پی ال سی بتواند به کنترل خط تولید طبق برنامه نویسی انجام شده، داشته باشد.

  • شاسی یا بدنه PLC

یکی دیگر از اجزای تشکیل دهنده plc شاسی یا بدنه آن است. همه اجزای تشکیل دهنده پی ال سی در کنار همدیگر قرار گرفته و طبق طراحی معینی به یکدیگر متصل می شوند. برای اینکه تمامی قطعات و اجزای پی ال سی در کنار هم قرار گیرند، باید توسط یا بدنه یا شاسی در کنار هم قرار گیرند. استحکام و مقاومت شاسی یا بدنه از مواردی است که باید به آن توجه بسیار زیادی کرد؛ زیرا آسیب به بدنه یا شاسی موجب آسیب رسیدن به دیگر اجزا و قطعات پی ال سی خواهد شد؛ بنابراین سلامت دیگر اجزا در گرو شاسی یا بدنه خواهد بود.

در نهایت به شما پیشنهاد می کنیم اگر در عیب یابی یا شناخت قسمت های پی ال سی خود به مشکلی برخوردید، سری به مقاله ی 5 روش آسان و موثر در عیب یابی PLC بزنید و یا با مهندسین ماهر برق شهر در ارتباط باشید.

سخن پایانی

در این مقاله از برق شهر در خصوص اجزای تشکیل دهنده plc صحبت کردیم. به طور کلی اجزای تشکیل دهنده پی ال سی شامل واحدهای ورودی و خروجی، شاسی یا بدنه، منبع تغذیه، سیستم پردازش و واحد برنامه نویسی می باشد. مهم‌ترین بخش یا قلب تپینده پی ال سی‌ ها ماژول ارتباط پردازش است و از تاثیرگذارترین بخش ها نیز واحد های ورودی و خروجی هستند.

۱
۲
۳
۴
۵
میانگین امتیازات ۴.۷ از ۵
از مجموع ۳ رای

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *