اتوماسیون صنعتی چیست؟
در صورت استفاده از سیستم های کنترلی نظیر کامپیوترها، ربات ها، تکنولوژی های ارتباطی و اطلاعاتی در صنعت با هدف مدیریت فرایند ها و ماشین آلات مختلف، استفاده از نیروی انسانی کاهش پیدا کرده و به دلیل حذف خطاها کیفیت تولید با بهبود قابل توجهی مواجه می شود. با توجه به اهمیت این موضوع ممکن است این سوال برای شما ایجاد شده باشد که اتوماسیون صنعتی چیست و اهداف اصلی آن شامل چه مواردی می شود؟ در ادامه ضمن بررسی پاسخ این سوال، انواع سیستم های اتوماسیون صنعتی را معرفی کرده و شما را با مزایا و معایب استفاده از هر کدام آشنا می کنیم.
فهرست عناوین داخلی:
اتوماسیون صنعتی
اگر می خواهید بدانید که اتوماسیون صنعتی چیست؟ و چه کاربردی دارد؟ در پاسخ به این سوال می توانیم بگوییم که اتوماسیون صنعتی یک فرایند است که به کمک آن ترکیبی از مواد اولیه باعث تولید محصول نهایی می شود. در فرایند تولید صنعتی یا اتوماسیون ممکن است انواع موتور، تسمه نقاله، دریل و… مورد استفاده قرار گرفته و تولید محصول مورد نظر با استفاده از دستگاه های الکترومکانیکی یا ماشین های شیمیایی صورت بگیرد. بنابراین امکان استفاده از انواع کوره، خشک کن، سیستم احتراق شیمیایی و… وجود داشته و اتوماسیون صنعتی نقش مهمی در تولید حجم بالایی از محصولات دارد. همچنین علاوه بر بهبود کیفیت کالا، باعث استفاده موثر از مواد اولیه شده و به کاهش هزینه ها و مصرف انرژی کمک زیادی می کند.
تجهیزات اتوماسیون صنعتی کدامند؟
اکنون که می دانید اتوماسیون صنعتی چیست و اهداف اساسی اجرای این فرایند شامل چه مواردی می شود، با بررسی تجهیزات اتوماسیون صنعتی اطلاعات شما را در این زمینه فرایند تکمیل می کنیم.
کنترل کننده قابل برنامه ریزی یا همان PLC
اما پی ال سی (PLC) چیست؟ و چه کاربردی دارد؟ به سیستم کنترل دیجیتال رایانه ای که برنامه ریزی آن مطابق با انجام عملیات خودکار در فرایندهای صنعتی صورت می گیرد، PLC گفته می شود. از این رو اگر می خواهید بدانید که PLC در اتوماسیون صنعتی چیست و چه معنایی دارد، می توانیم بگوییم که این سیستم باعث دریافت و کنترل اطلاعات از دستگاه های ورودی یا حسگر ها شده و پس از پردازش آن ها با تحریک دستگاه های خروجی متصل، باعث تکمیل کار در فرایند صنعتی یا ماشین آلات می شود. برای خرید و اطلاع از قیمت پی ال سی زیمنس ، روی لینک مربوطه کلیک نمایید.
نظارت و جمع آوری اطلاعات یا Scada
این سیستم نقش مهمی در کنترل و نظارت فرایند های صنعتی داشته و با پوشش دادن مانیتورینگ صنعتی می تواند بسیار کاربردی و موثر باشد. به طور کلی اسکادا باعث تعامل مستقیم با دستگاه ها شده و پس از پردازش داده های زمان واقعی توسط سنسور ها به ثبت و ضبط آن ها در پرونده می پردازد.
در واقع این سیستم در تجزیه و تحلیل داده ها موثر بوده و نقش مهمی در بهینه سازی فرایند های صنعتی دارد.
ارتباط ماشین و انسان یا HMI
به نرم افزاری که تعامل و ارتباط میان انسان و ماشین یا سیستم تولید را امکان پذیر می کند، HMI گفته می شود. این سیستم باعث تبدیل داده های پیچیده به اطلاعات در دسترس شده و نقش مهمی در کنترل بهتر فرایند تولید و کاربرد های مختلف آن دارد.
شبکه هوش مصنوعی یا ANN
شبکه هوش مصنوعی همچون مغز انسان شامل گره های عصبی به هم پیوسته بوده و به عنوان یک سیستم محاسباتی برای حل مسائل مورد استفاده قرار می گیرد.
سیستم توزیع کنترل شده یا DCS
اکنون که می دانید انواع مختلف اتوماسیون صنعتی چیست و این فرایند به چند روش صورت می گیرد، DCS را مورد بررسی قرار می دهیم. به طور کلی این سیستم امکان اتصال دستگاه ها برای کنترل عناصر مختلف درون یک سیستم خودکار را فراهم می کند. از این رو بسیار کاربردی بوده و نقش مهمی در افزایش سرعت تولید دارد.
سیستم های رباتیک
این سیستم امکان انجام دادن وظایف در موقعیت های پیچیده یا خطرناک را فراهم کرده و نقش مهمی در بهبود فرایند تولید و افزایش کیفیت کالاها دارد. همچنین ایمنی کارکنان را تضمین کرده و باعث راحت تر شدن زندگی روزمره می شود.
هدف از اتوماسیون صنعتی چیست؟
اکنون با پاسخ دادن به سوال هدف از اتوماسیون صنعتی چیست به شما کمک می کنیم تا با ضرورت استفاده از این سیستم آشنا شوید. جالب است بدانید که هدف اصلی اجرای اتوماسیون صنعتی در فرایند تولید، جایگزین کردن یک ماشین با نیروی انسانی است.
در آغاز این ماشین ها توسط یک ناظر به کار گرفته شده و روند تولید را بهبود می بخشیدند. سپس سیستم های کنترل آنالوگ و دیجیتال با پیشرفت های تکنولوژیکی مواجه شده و امکان همگام سازی چندین ماشین و مستقل شدن فرایند تولید در اتوماسیون صنعتی را فراهم کردند.
با توجه به این موارد ریز پردازنده ها، حسگرها و PLC ها مورد استفاده قرار گرفته و نقش مهمی در افزایش تولید محصولات و بهبود کیفیت آن ها ایفا کردند.
انواع سیستم های اتوماسیون صنعتی
در ادامه اگر می خواهید بدانید که انواع سیستم در اتوماسیون صنعتی چیست و تاثیر استفاده از آن ها مربوط به چه مواردی می شود، باید بگوییم که نوع سیستم با توجه به فرایند انجام شده در واحد صنعتی تعیین شده و شامل یکی از موارد زیر است:
اتوماسیون ثابت
این اتوماسیون در فرایندهای تکرار پذیر و ثابت مورد استفاده قرار گرفته و میزان تولید را افزایش می دهد. البته امکان ایجاد تغییر یا تنوع در طراحی کالا را با دشواری های زیادی مواجه می کند.
اتوماسیون انعطاف پذیر
این اتوماسیون باعث تولید چندین محصول با رده های مختلف شده و امکان استفاده از روش ترکیبی را فراهم کرده است. همچنین طراحی محصول را با انعطاف پذیری بالایی مواجه کرده و اجرایی کردن دستورات آن در قالب کدهای ارائه شده از سرعت بالایی برخوردار است.
اتوماسیون قابل برنامه ریزی
این اتوماسیون باعث تغییر طبقه خاصی از محصول شده و ممکن است باعث تغییر عملیات مونتاژ یا پردازش نیز شود. همچنین به طی کردن یک عملیات اصلاحی طولانی احتیاج دارد و امکان استفاده از دستگاه های کنترل شمارشی، ماشین لوله فولادی، ماشین کاغذ و ربات های صنعتی را فراهم کرده است.
اتوماسیون تجمیع شده
این سیستم باعث می شود تا کالاها به طور همزمان از خطوط مختلف تولید عبور کرده و به سمت یک خروجی هدایت شوند.
مزایا و معایب اتوماسیون صنعتی
اکنون اگر می خواهید بدانید که مزایای استفاده از اتوماسیون صنعتی چیست و این فرایند بر روی چه پارامترهایی موثر است، این مطلب را تا انتها مطالعه کنید. به طور کلی اتوماسیون صنعتی دارای مزایای بیشماری بوده و معایب بسیار کمی دارد. در واقع این سیستم باعث کاهش هزینه های تولید در صنعت شده و امکان تکرار پذیری فرایندها را فراهم می کند. همچنین در بهبود کیفیت محصولات موثر بوده و باعث افزایش سرعت در تولید می شود.
اتوماسیون صنعتی نقش مهمی در کاهش پسماندها و ضایعات تولیدی داشته و به کنترل کیفیت دقیق تر و سریع تر کمک زیادی می کند. همچنین باعث افزایش ایمنی شده و در کاهش هزینه های اپراتوری موثر است. این سیستم مشکل کمبود نیروی متخصص را رفع کرده و باعث کاهش نیاز به انبارهای موقت می شود. همچنین در بهبود نظارت از راه دور نقش داشته و به افزایش بهره وری واحد صنعتی کمک زیادی می کند.
در مقابل باعث افزایش بیکاری در صنایع شده و هزینه اولیه بالایی دارد اما در جمع آوری دیتاهای بهتر و مفیدتر موثر بوده و نقش مهمی در کاهش احتمال خرابی موتورها، ماشین آلات و ریزپردازنده ها ایفا می کند.
تجهیزات سیستم های اتوماسیون صنعتی
اکنون که می دانید مزایای و معایب اتوماسیون صنعتی چیست و این سیستم با چه هدفی مورد استفاده قرار می گیرد، تجهیزات به کار رفته در این فرایند را مورد بررسی قرار می دهیم. انواع تجهیزات شامل سلول های اتوماسیون، ربات های صنعتی، ماشین های چرخان، نوار نقاله، بالابر و… بوده و امکان استفاده آن ها در صنایع خودروسازی، صنایع دستی، هوا فضا و اتمام رنگ فراهم شده است.
سخن پایانی
در این مقاله از برق شهر به سوال اتوماسیون صنعتی چیست پاسخ داده و مزایا و معایب استفاده از این سیستم را مورد بررسی قرار دادیم. در پایان برق شهر پیشنهاد می کند با استفاده از تجهیزات مربوط به اتوماسیون صنعتی، ماشین آلات را جایگزین نیروهای انسانی کرده و به وسیله کاهش خطاها امکان بهبود کیفیت محصولات و افزایش تولید آن ها را فراهم کنید.
بدون دیدگاه