0 تا 100 مبانی یک PLC کدامند؟
آشنایی با مبانی یک PLC شامل بررسی تاریخچه، ویژگی ها و کاربردهای این دستگاه است. پی ال سی از وضعیت دستگاه های میدانی با خبر است و می تواند آن ها را به وسیله کارت های ورودی/خروجی کنترل کند. با توجه به اهمیت این موضوع، آشنایی با تحولات پی ال سی و ورودی/خروجی های آن ضروری به نظر می رسد. پس در این مطلب از برق شهر همراه ما باشید تا با مبانی یک PLC بیش تر آشنا شوید. همچنین برای خرید و اطلاع از قیمت پی ال سی زیمنس روی لینک کلیک کنید.
فهرست عناوین داخلی:
PLC چیست و چه ویژگی هایی دارد؟
یکی از بهترین دستگاه هایی که می تواند جایگزین مناسبی برای پنل های کنترل دستی باشد، PLC است. این کامپیوتر دیجیتال صنعتی امکان کنترل تجهیزات روباتیک و خطوط مونتاژ را فراهم کرده و باعث خطا یابی آسان شبکه می شود. از طرفی فعالیت هایی را که به کنترل نیاز دارند، با دقت خوبی برنامه ریزی می کند.
PLC به عنوان کنترل کننده منطقی برنامه پذیر به صورت ترکیبی از نرم افزار و سخت افزار طراحی شده و اطلاعات باینری دریافت شده را به درستی پردازش می کند. همچنین نتیجه را به سمت گیرنده ها ارسال کرده و باعث به دست آوردن خروجی های مختلف می شود. برای آشنایی با مبانی یک PLC، بررسی ویژگی های این دستگاه اهمیت دارد.
پی ال سی یا همان کنترل کننده منطقی قابل برنامه ریزی در مقایسه با سیستم های کنترل رله ای تا ۸۰ درصد نیاز کم تری به سیم بندی دارد. این قطعه مصرف توان پایینی دارد و از قابلیت شبکه کردن و کاهش حجم سیم کشی در تابلو برخوردار است. همچنین با سرعت و دقت زیادی به عیب یابی داخلی پرداخته و امکان تغییر سیستم کنترلی یا مراحل را فراهم می کند.
PLC باعث صرفه جویی در زمان می شود و نیاز کمی به قطعات کمکی مثل رله، کانتر یا مبدل دارد. از طرفی دارای پورت های ارتباطی صنعتی بوده و تبادل اطلاعات را با سرعت بالایی انجام می دهد. پی ال سی باعث کاهش پیچیدگی و وزن تابلو ها می شود و به نویزهای صوتی و الکتریکی احتیاج ندارد. یه علاوه به دلیل نداشتن استهلاک مکانیکی، هزینه های مربوط به سرویس و تعمیر دوره ای را حذف می کند. این سیستم که مشابه یک کامپیوتر قابل انعطاف است، قابلیت کار کردن در محیط های صنعتی را دارد و به صورت ماژولار طراحی شده است.
در مقاله ی معرفی انواع پی ال سی و نحوه عملکرد آن ها درباره ی انواع پی ال سی به صورت تخصصی توضیحاتی ارائه نموده ایم که می توانید مطالعه نمایید.
تاریخچه PLC و تحولات آن
یکی دیگر از نکات مهم مبانی یک PLC مربوط به تاریخچه و تحولات آن است. پیش از پیدایش PLC تنها راهی که با آن می توانستند ماشین آلات صنعتی را کنترل کنند، استفاده از رله بود. عملکرد رله ها وابسته به یک سیم پیچی است. هنگام وارد شدن جریان الکتریکی به این سیم پیچی، یک نیروی مغناطیسی ایجاد می شود تا سوئیچ در حالت خاموش یا روشن قرار بگیرد.
به دنبال قطع شدن جریان از رله، سوئیچ رها شده و مجدد به وضعیت استاندارد خود بر می گردد. بنابراین کنترل کردن خاموش یا روشن بودن یک موتور، با قرار دادن یک رله در بین منبع تغذیه و موتور امکان پذیر است. به این نوع رله، رله پاور یا تغذیه گفته می شود.
در فضای کارخانه که چندین موتور باید به صورت همزمان کنترل شوند، استفاده از مجموعه زیادی از رله های تغذیه و کنترلی دیده می شد. تا اینکه به دلیل وجود مشکلات این سیستم، دیک مورلی در سال 1968 مبانی یک PLC را بنیانگذاری کرد. او که با لقب پدر PLC نیز شناخته می شود از قطعات زیادی مثل کنتاکت رله، کلیدهای فشاری، شیر برقی، چراغ، راه انداز موتور، سوئیچ های انتخاب کننده و… استفاده کرد.
به دنبال پیشرفت سیستم های کنترلی مبتنی بر رله، شکل ظاهری و ساختار پی ال سی که به آن لدر نیز گفته می شد، شباهت زیاد به یک ساختار نردبانی داشت. در نهایت دیک مورلی با تاسیس 2 شرکت به نام های مودیکان و همکاران بدفورد، مدل های اولیه PLC را به بازار عرضه کرد. از آن پس پی ال سی به اتوماسیون صنعتی و کارخانجات مختلف راه پیدا کرد و باعث انتقال دانش مربوط به مبانی یک PLC به شرکت های دیگر و پیدایش برندهای جدید شد.
ورودی ها و خروجی های PLC
در مبانی یک PLC ورودی های دیجیتال به صورت باینری هستند؛ یعنی صفر یا یک. این نوع ورودی که در بیش تر موارد به صورت ولتاژ وارد می شود، سطح منطقی 1 آن یک کمیت ولتاژی است. بنابراین مقدار 0 ولت بیانگر OFF یا خاموشی بوده و مقدار 1 ولت بیانگر ON یا روشن بودن است.
خروجی های دیجیتال که از قابلیت ارائه سیگنال دو حالته برخوردار هستند، دارای دو وضعیت (0 یا 1) می باشند. این نوع خروجی که برای کنترل خاموش یا روشن کردن سایر تجهیزات متصل به PLC استفاده می شود، متناسب با انواع کارت خروجی دیجیتال است. متداول ترین سیگنال خروجی دیجیتال نیز سیگنال 24 ولت DC است.
ورودی آنالوگ PLC یک سیگنال پیوسته به درون آن است. یک سیگنال ولتاژ برخلاف سیگنال های دیجیتال ثابت نیست. در این میان متداول ترین سیگنال های آنالوگ 4 تا 20 میلی آمپر و سیگنال 0 تا 10 ولت DC هستند.
از طرفی خروجی آنالوگ با استفاده از یک سیگنال پیوسته که امکان پشتیبانی از مقادیر مختلفی را دارد، برای کنترل تجهیزات این سیستم استفاده می شود. در این حالت خروجی صرفا در مقادیر 0 تا 1 کار نمی کند و انتقال سیگنال به تجهیز مورد نظر به وسیله مبدل و کارت خروجی که بر روی پی ال سی نصب شده است، انجام می شود.
PLC چه کاربرد هایی دارد؟
در مبحث آشنایی با مبانی یک PLC، آشنایی با کاربردهای این سیستم بسیار مهم و قابل توجه است. پی ال سی به ماشین آلات صنعتی متصل می شود و نقش مهمی در صنایع خودروسازی دارد. این دستگاه در بخش های مختلفی کاربرد دارد و در سیستم رنگ پاش، اتصال قطعات، پرس های اتوماتیک، سوراخ کاری و… دیده می شود. همچنین به عنوان یک کنترل کننده منطقی قابل برنامه ریزی، در سیستم های مخلوط کننده به کار می رود.
کاربرد دیگر PLC مربوط به صنایع ساخت پلاستیک و بسته بندی یا عصاره گیری صنایع غذایی است. هر چند که این قطعه کاربردهای گسترده و متنوعی دارد و در تجهیزات حمل و نقل و نوار نقاله نیز به کار می رود. از طرفی کاربرد وسیعی در صنایع فولاد، ذوب آهن، سیستم های بازیافت، بالابرها و… دارد.
اگر می خواهید از مهم ترین کاربردهای پی ال سی در اتوماسیون صنعتی مطلع شوید، سری به مقاله ی کاربردهای پی ال سی در اتوماسیون صنعتی نیز بزنید.
قیمت PLC
اکنون که با مبانی یک PLC آشنا شدید، با بررسی قیمت این محصول به شما کمک می کنیم تا بهترین انتخاب را داشته باشید. قیمت پی ال سی تا حد زیادی وابسته به معیارهای خرید آن است. این معیارها شامل دیجیتال یا آنالوگ بودن داده های مورد نظر، نوع plc، شرایط محیطی، نوع و مقیاس دستگاه انتخابی، ظرفیت حافظه مورد نیاز، تعداد ورودی-خروجی، برند یا شرکت سازنده محصول و… هستند. این کامپیوتر دیجیتال صنعتی با داشتن امکانات ارتباطی فوق العاده، تنوع زیادی دارد و در مدل های مختلفی به تولید رسیده است. تهیه و خرید آن نیز باید متناسب با بودجه و نیاز شما باشد.
برای اطلاع از بهترین مارک پی ال سی موجود در بازار نیز می توانید روی لینک کلیک کرده و مقاله ی تخصصی برق شهر را مطالعه نمایید.
سخن پایانی
در این مقاله ی برق شهر ضمن معرفی مبانی یک PLC، شما را با نکات مهم خرید این قطعه آشنا کردیم. در پایان پیشنهاد می کنیم با مراجعه به فروشگاه اینترنتی برق شهر، مشخصات فنی محصولات مختلف را مقایسه کرده و متناسب با بودجه و نیاز خود بهترین انتخاب را داشته باشید. بدین ترتیب علاوه بر تضمین اصالت کالا و ارائه بهترین قیمت، از خدمات پشتیبانی تیم پشتیبانی ما بهره مند می شوید.
چند نمونه پی ال سی زیمنس
- PLC زیمنس 1214C AC/DC/RELAY BG
- PLC زیمنس 1212FC DC/DC/Relay HF
- PLC زیمنس 1211C AC/DC/RELAY BE
- PLC زیمنس 1215C DC/DC/DC AG
- پی ال سی سیماتیک S7-300 با کد فنی 6ES7318-3EL01-0AB0
بدون دیدگاه