پی ال سی ها چگونه کار می کنند؟

Plc یا همان programmable Logic Controller نوعی کامپیوتر دیجیتال صنعتی است که برای کنترل کردن فرایندهای صنعتی، تجهیزات روباتیک، فرایند مونتاژ و …طراحی شده است. از مهم‌ ترین ویژگی های این ابزار، تسهیل در برنامه نویسی و خطایابی در فرآیندهای مختلف می باشد.

عملکرد این دستگاه بدین نحو است که در قسمت ورودی اطلاعات لازم را دریافت کرده و آن ها را طبق برنامه ای که در حافظه خود ذخیره کرده، پردازش می کند و نتیجه را در قسمت خروجی به اجرا کننده های فرمان منتقل می کند. این وسیله کاربردی در بسیاری از صنایع کاربرد دارد که اگر شما هم می خواهید از طرز کار پی ال سی PLC اطلاعات بیشتری کسب کنید تا انتهای مقاله همراه ما باشید.

فروشگاه اینترنتی برق شهر 110 یکی مراکز معتبری می باشد که محصولات با کیفیت و اصل از جمله پی ال سی زیمنس را به فروش می رسانند.

پی ال سی ها چگونه کار می کنند؟

به طور کلی عملکرد و طرزکار پی ال سی PLC ها در چهار مرحله خلاصه می شود.

  1. اسکن ورودی ها: در این مرحله پی ال سی تمام دستگاه هایی که به آن متصل هستند را شناسایی و اسکن می کند.
  2. اسکن برنامه: در مرحله دوم این دستگاه تمامی برنامه های درخواستی کاربر را اجرا می کند و طبق برنامه درخواستی پیش می رود.
  3. اسکن خروجی: در این مرحله هم همانند مرحله اول تمام خروجی های برنامه بررسی و اسکن می شود.
  4. انبارداری یا ذخیره: در مرحله آخر تمامی اطلاعات غیرضروری حذف شده و اطلاعات درخواستی و اضافه ذخیره می شوند.

به طور کلی پی ال سی ها به نحوی طراحی شده اند که در محیط های صنعتی و گرما و سرمای زیاد حفاظت شوند و دوام بیاورند. پی ال سی یک میکروپروسور است که با زبان کامپیوتر برنامه نویسی را انجام می دهد. این برنامه در یک کامیپوتر نوشته شده و از طریق کابل های مخصوص به PLC منتقل می شود.

نحوه کار پردازنده و منبع تغذیه در پی ال سی

اصلی ترین اجزای هر سیستم پی ال سی پردازنده آن است. هر آنچه را که برای یک سیستم پی ال سی انتخاب می کنید، پردازنده پی ال سی مسئول محاسبه و منطقی اعداد آن است. به طور کلی قلب هر پی ال سی، پردازنده آن است. طرز کار پی ال سی PLC در واقع تحت کنترل پردازنده سیستم است.

در پی ال سی های ثابت، پردازنده درون خود سیستم تعبیه شده است در حالی که در پی ال سی های ماژولار و توزیع شده، این سیستم به صورت یک ماژول جداگانه قرار دارد. منبع تغذیه نیز از دیگر اجزای مهم پی ال سی ها است که هدف اصلی آن تبدیل ولتاژ منبع تغذیه به ولتاژ قابل استفاده توسط پردازنده و دیگر ماژول ها است. متداول و رایج ترین ولتاژهای ورودی در منبع تغذیه پی ال سی ها PLC 120VAC و 240VAC هستند. در حالی که رایج ترین خروجی های این نوع منبع تغذیه PLC 24DC و VDC هستند.

سیستم ورودی و خروجی در پی ال سی چگونه است؟

در یک پی ال سی صنعتی، ماژول های ورودی و خروجی نوعی رابط مشترک بین دستگاه میدانی و پردازنده هستند. ورودی و خروجی پی ال سی ها از طریق نوعی نوار ترمینال به دستگاه های میدانی سیستم، وصل می شوند. برخی از ماژول ها با پروتکل هایی مانند Fieldbus و profinet نیز می توانند به عنوان سیستم ورودی و خروجی دستگاه عمل کنند.

در پی ال سی ها ورودی ها به دستگاه های ورودی پی ال سی همانند دکمه های فشار، سوئیچ های محدود، سنسورهای حرارتی، فرستنده های فشار، فرستنده های سطح و …متصل می شوند. خروجی های دستگاه پی ال سی نیز مانند رله، به کنتاکتور موتور، شیرهای برقی، دریچه های متناسب، چراغ‌ های نشانگر و … متصل می شوند.

انواع پی ال سی از نظر سخت افزار فیزیکی

  1. پی ال سی فشرده: نام دیگر این پی ال سی، کامپکت یا مجتمع بوده که تمامی بخش های مختلف خروجی و ورودی، پردازنده با نوعی ماژول الکتریکی طراحی و ادغام شده اند.
  2. پی ال سی ماژولار: طرز کار پی ال سی PLC ماژولار این است که پردازنده و ماژول های تغذیه، جدا بوده و هر کدام کار مستقلی دارند.
  3. پی ال سی رک: نوع اتصال در پی ال سی رک به صورت عمودی است و به علت برخورداری از خروجی و ورودی زیاد برای پروژه های بزرگ همچون پالایشگاه و پتروشیمی‌ ها و …استفاده می شود.

چگونه می توان برای یک پی ال سی برنامه نوشت؟

در بالاتر در خصوص طرز کار پی ال سی PLC و اجزای سازنده آن صحبت کردیم، حال می خواهیم در خصوص نحوه برنامه نویسی PLC صحبت کنیم. برنامه نویسی پی ال سی در حوزه تجهیزات صنعتی، یک وظیفه مهم برعهده دارد که برای اجرا و طراحی نوعی سیستم کنترلی انجام می شود. یک برنامه پی ال سی شامل دستوراتی است که به صورت گرافیکی یا متنی ارسال می شود تا بر اساس منطق و ساختاری که پی ال سی دارد، متناسب با هدف، اجرا و راه اندازی شود.

نرم افزارهای برنامه نویسی پی ال سی به وسیله شرکت سازنده آن و با توجه به اجزای سخت افزاری پی ال سی ایجاد می شوند که در آن امکان آپلود برنامه های مختلف و کدهای دیگر را به کاربر می دهد. پس از اعمال این نوع کدها، به محض روشن شدن پی ال سی عملیات کنترل، شروع شده و تا زمانی که برنامه ها تغییر کنند، ادامه دارد.

دستگاه برنامه نویسی پی ال سی و طرز کار آن ها

امروزه طرز کار پی ال سی PLC و همچنین برنامه نویسی توسط آن بسیار توسعه یافته است. هر زبان برنامه نویسی معایب و مزایای مخصوص به خود را دارد؛ بنابراین انتخاب یک دستگاه یا زبان برنامه نویسی قطعی، کار اشتباهی است و نمی توان گفت که کدام زبان از همه بهتر است. شما باید بر حسب نیاز خود دستگاه و زبان برنامه نویسی مورد نظرتان را انتخاب نمایید.

با پیشرفت علم شاهد جدا کردن بخش برنامه نویسی از درون خود پی ال سی به خارج از آن شدیم که طرز کار آن بدین نحو بود که ابتدا برنامه مورد نظر را روی یک کامپیوتر یا روی نرم افزار ویژه ای نوشته و سپس این برنامه به پی ال سی منتقل می شد. همین امر موجب تغییر درزبان پی ال سی شده و تمامی فرآیندهای برنامه نویسی به سمت کامپیوتر انتقال پیدا می کند.

سیکل اسکن و زمان اسکن در پی ال سی ها چگونه است؟

به طور کلی سیکل اسکن، یک لیست قابل تکراری است که می تواند از نظر اندازه متفاوت باشد و کارها نیز می توانند وظایف و ماهیت های متفاوتی داشته باشند. زمان این چرخه بر اساس عملکرد و پیکر بندی پی ال سی ها تعیین می شود. این زمان کاملا بسته به آن است که از کدام نوع پی ال سی استفاده می کنید.

طرز کار پی ال سی PLC در زمان این سیکل تاثیر دارد. در بیشتر پی ال سی ها، چرخه اسکن چرخه ای است که PLC های ورودی را جمع آوری کرده و سپس طبق خروجی، آن را به روز می کند. این زمان معمولا در میلی ثانیه یا میکرو ثانیه اندازه گیری می شود.

سخن پایانی

در این مقاله در خصوص طرز کار پی ال سی PLC صحبت کردیم. به طور کلی پی ال سی نوعی کامپیوتر دیجیتال بوده که برای کنترل فرآیند صنعتی به کار می رود. عملکرد این سیستم در چهار مرحله خلاصه شده که اصلی ترین مراحل اسکن ورودی و اسکن خروجی است. قلب این سیستم پردازنده بوده که عملکرد دستگاه را کنترل می کند.

 

۱
۲
۳
۴
۵
میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۱ رای

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *